Projeksiyon Perde Ekran Kazancı (GAIN) Nedir? Neye Göre Seçmeliyim?

Ekran kazancı nedir?

 

Piyasadaki her ekran ürününün bir "kazanç" faktörü vardır. Bazı ekranlar " düşük Kazanç "ve bazıları" yüksek kazanç " dır."Çoğu beyaz ev sineması ekranı düşük kazançlıdır ve 1.0 ila 1.3 kazanç aralığında derecelendirme taşır. Bugünün gri ekranlarından bazıları 0.8 kazanç kadar düşük olarak derecelendirilmiştir. Öte yandan, bir satıcı, 6.0 kadar yüksek olduğunu iddia ettikleri kazanç derecelendirmelerine sahip pazarlama ekranlarıdır. Ancak, daha önce bir ekran için alışveriş yapmadığınız sürece, bu sayılardan herhangi birinin ne anlama geldiğini bilme olasılığınız yoktur.

Kazanç, herhangi bir ekran veya projeksiyon yüzeyinin yansıtıcılığının bir ölçümüdür. Kazanç numarası, standart bir beyaz (magnezyum oksit) tahtadan yansıyan ışığa kıyasla ekrandan yansıyan ışığın oranını temsil eder. Bu nedenle, 1.0 kazançlı bir ekran, beyaz bir tahtadan gelen aynı miktarda ışığı yansıtacaktır. 1.5 kazançta derecelendirilen bir ekran, beyaz bir tahtadan %50 daha fazla ışık yansıtırken, 0.8 derecesine sahip gri bir ekran, beyaz bir tahtadan gelen ışığın %80'ini yansıtacaktır.

Kazanç, ekranın en parlak olduğu, doğrudan ön ve ekrana dik olan gözlem noktasından ölçülür. Teknik olarak, bu noktada kazanç ölçümü, sıfır derece görüntüleme ekseninde tepe kazancı olarak bilinir. Yana doğru hareket ederseniz ve ekranı bir açıyla görüntülerseniz, yansıtılan görüntünün parlaklığı düşer. Kazanç okumalarının tepe değerinin %50'sine düştüğü açı, yarım kazanç görüş açısı olarak bilinir. Ekrana bu açıdan bakan bir kişi, orta konumda oturan kişinin yarısı kadar parlak bir görüntü görecektir.

Düşük kazançlı ekranlar, yüksek kazançlı ekranlardan daha geniş yarım kazançlı görüş açılarına sahiptir. Düşük kazanç ekranı daha eşit geniş görüş açısına ışık yayılır çünkü. Yüksek kazançlı bir ekran, projektörün ışık enerjisini projeksiyon yolunun Merkez çizgisine doğru daha fazla yansıtacak ve eğik görüş açılarına daha az ışık enerjisi yansıtacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece, sıfır derece görüntüleme ekseninden uzaklaştıkça parlaklık daha hızlı düşer ve yarım kazanç görüş açısı nispeten dardır.

Yüksek ekran kazancı iyi mi?

Yüksek kazançlı bir ekranın düşük kazançlı bir ekrana tercih edilmesi gerektiği sonucuna varmak kolay ve yanlıştır. Sonuçta, daha yüksek yansıtma, daha parlak bir görüntü anlamına gelir ve daha parlak bir görüntü iyi bir şey gibi görünür, değil mi? Sorun, bir ev sineması ortamında daha yüksek kazanç için bazı dezavantajlar olmasıdır.

İlk olarak, daha önce de belirtildiği gibi, Kazanç ve görüş açısı arasında bir uzlaşma var. 1.0 kazançlı ekran, ışığı her yöne eşit olarak dağıtır. Bu nedenle, koltuklar ekrana göre geniş bir görüş açısına yerleştirilebilir ve tüm koltuklar görüş açısına bakılmaksızın benzer bir görüntüleme deneyimine sahip olacaktır. Yüksek kazançlı bir ekranla, görüntünün parlaklığı merkezde oturanlara artar ve dışarıda oturanlar için azalır. Ayrıca, Merkez eksenden uzaklaştığınızda, görüntünün farklı bölümlerinin göreceli parlaklığı oldukça keskin bir şekilde değişebilir. Bu nedenle, yüksek kazançlı bir ekran, sinemanızda sahip olabileceğiniz en uygun görüntüleme koltuklarının sayısını sınırlayabilir.

İkincisi, yüksek kazançlı bir ekran genellikle kırmızı, yeşil ve maviyi eşit olarak yansıtmaz. Bu şekilde, farklı açılardan görüntülerken ekran boyunca hareket ederken fark edilen görüntüde renk kaymaları oluşturabilir. Bir kez daha, görüntü oturdukları yere bağlı olarak her izleyiciye farklı görünüyor.

Üçüncüsü, 1.0'dan daha yüksek bir kazanca sahip herhangi bir ekranın bir dereceye kadar hotspotting vardır. Yani, ekranı orta konumdan görüntülerken, görüntünün orta kısmı kenarlardan daha parlak görünecektir. 1.3 kazanç altındaki ekranlarda ya da öylesine bu çok belirgin değildir, ancak kazanç 1.3'ün ötesinde arttıkça gerçek bir dikkat dağıtıcı olabilir.

Yüksek kazançlı ekranlar dünyada kesin bir yere sahiptir. Bazı ışıkların açılmasını istediğiniz konferans salonlarında ve sınıflarda ve koltukların çoğu ekranın dar yansıma konisi içinde konumlandırılabilir, yüksek kazançlı ekranlar görüntü parlaklığını arttırmada oldukça etkili olabilir. Bununla birlikte, bir ev sineması ortamında en iyi görüntü kalitesini arayan bir video dosyası genellikle düşük kazançlı bir ekran seçmek isteyecektir.

 

S: projeksiyon ekranı açıklamalarında "kazanç" kelimesini görmeye devam ediyorum. Bu ne anlama geliyor ve önemli mi?

 

Projektör ekranı, projektörünüzden gelen ışığı kitlenizin gözlerine yansıtarak çalışır.

Ekranın yüzeyinden geri yansıyan görüntünün parlaklığı, bu yüzeyin yansıtıcılığını ölçen "kazanç" birimleri olarak ölçülür.

Kazanç numarası, bir ışık kaynağından bir yüzeyden geri yansıyan bir ışık oranını temsil eder. Bu oran, herhangi bir baryum bloğundan yansıyan ışıkla ilgilidir sülfat veya magnezyum karbonat, 1.0 kazanç için endüstri standardı olarak hizmet vermektedir.

Kazanç, ekranın en parlak olduğu noktadan ölçülür. Bu genellikle doğrudan projektörle aynı hizada olan ekranın merkezidir. Bu 0° ' dir ve "sıfır derece görüş açısı"olarak bilinir. Bu konumun her iki tarafına geçtiğinizde, yansıtılan görüntünün parlaklığı azalmaya başlayabilir. Parlaklığın sıfır derece görüş açısında ölçümden %50 parlaklığa düştüğü nokta "yarım kazanç görüş açısı"olarak bilinir.

 

 

Bu görüş açısının dışındaki bir izleyici (görüntüleme konisi olarak da bilinir) görüntüyü yarı yarıya görecektir. Koninin içindeki seyirci olarak parlak görecek.

Resmin arka yüzeyi kapalı yansımış daha fazla 1.0 yorumlar kazanmak için iyi bir ölçü ile bir ekran yüzeyinde yansıtılan görüntü daha parlaktır.

Örneğin; 1.5 kazançlı bir projektör ekranı, ışığı ekranda yansıtılan ışıktan 1.5 kat daha parlak bir şekilde yansıtacaktır. 1.5 kazançlı bir ekrana yönelik 1.000 lümenli bir projektör 1.500 lümende algılanacaktır. Ekran, ışığı her yöne eşit olarak yansıtmak yerine, ışığı daha dar bir yansıtıcı açıya odaklayarak bunu başarır. Bu nedenle daha yüksek kazançlı ekranlar daha küçük bir görüş açısına sahiptir.

Bir kazanç ölçümü ile bir projektör ekranı .8 orijinal parlaklığın %80'inde geri yansıyacaktır. Aynı 1000 lümenli projektör, izleyiciler tarafından sadece 800 lümende görülecektir.

Bazı projeksiyon yüzeyleri de "dikey yarım kazanç açısı"na sahiptir. Bu yüzeyler genellikle ortam ışığının ekran yüzeyine çarpmasını azaltırken, amaçlanan izleyici için maksimum parlaklık elde etmek için projektörün özel olarak yerleştirilmesini gerektiren ortam ışığı reddetme yüzeyleri. Draper'ın yüksek performanslı XS850E ve Elite Screen CineGrey5D, standart yatay görüntüleme konilerine ek olarak dikey görüntüleme konilerine sahip açısal yansıtıcı malzemelerdir.

Not: yüksek kazançlı bir ekran daha iyi gibi geliyor. Daha düşük kazanç ekranını ne zaman seçerdim?

Not: yüksek kazançlı bir ekran her zaman en iyi çözüm değildir; daha parlak her zaman daha iyi anlamına gelmez.

Daha yüksek kazançlı projektör ekranları genellikle daha düşük görüş açılarına / konilere sahiptir. Koninin içinde olanlar için daha parlak bir görüntü sağlarken; dışarıdakiler genellikle önemli ölçüde azalmış parlaklık yaşarlar. Daha küçük bir görüş açısı, ekranın maksimum parlaklığını deneyimlemek için izleyicinin oturması gereken daha küçük bir alan olduğu anlamına gelir.

Daha yüksek kazanç ekranları da "hotspotting"ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Ekranı sıfır derecelik bir görüş açısıyla görüntülerken, görüntünün merkezi dış kenarlardan daha parlak görünecektir. Bu, 1.3 ve altındaki ekran kazançları ile daha az fark edilir ve ekran kazancı arttıkça birçok yüzeyde daha belirgin hale gelir.

Bazı yüksek kazançlı yüzeyler de doğru renk reprodüksiyonunda zorluk çeker. Kırmızı, yeşil ve mavi renkler genellikle düzgün bir şekilde yansıtılmaz ve görüş açısını değiştirirken gözle görülür bir renk kaymasına neden olur.

(*Bu, yukarıda tartışılan sorunların çoğu olmadan inanılmaz bir 6.0 kazancına sahip olan Vutec SilverStar SSX gibi bazı premium yüksek kazançlı ekranlarda durum böyle değildir.)

Düşük kazançlı ekranların da avantajları vardır. Daha düşük kazançlı ekranlar, sadece projektörün ışığını değil, tüm ışığı daha düşük bir oranda yansıtır. Daha düşük kazançlı ekranlar, belirli ortam ışığı reddetme yüzeyleri kullanılmadığında izleyiciye geri yansıyan ortam ışığı miktarını azaltmaya yardımcı olmak için iyi seçeneklerdir.

Daha düşük kazançlı ekranlar ayrıca daha canlı siyahlar ortaya çıkarmaya ve projektörün doğal kontrast oranını artırmaya yardımcı olur. Düşük kazançlı ekran genellikle ev sineması kurulumlarında yüksek lümenli bir projektör ile birlikte kullanılır.

Özel bir ev sineması ortamında ortam ışığı genellikle iyi kontrol edilir, bu nedenle belirli bir ortam ışığı reddetme yüzeyi gerekli değildir.

Daha düşük lümenli projektörlerde, 1.0 kazançlı bir ekran genellikle önerilen yüzeydir.

Odanızın aydınlatma koşulları, kitlenin oturma konfigürasyonu ve projektör özellikleri, hangi ekran yüzeyinin seçileceğini belirlemede faktördür.

Bir projeksiyon ekranının kazancı, ekranları karşılaştırırken sık sık karşılaşacağınız bir özelliktir. Sunum ekipmanınızdan en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmak için kazancınızı anlamak çok önemli olabilir. Bu Projektör kaynak Kanada makalesinde, ekran kazancının ne olduğunu, düşük kazançlı ve yüksek kazançlı bir ekran arasındaki farkı ve düşük kazançlı bir ekran yüzeyinin veya yüksek kazançlı bir ekran yüzeyinin en iyi seçim olduğu uygulamaları açıklayacağız.
 

Kazanç ne?


Bir projeksiyon ekranının kazancı temel olarak yansıtıcılığının bir ölçüsüdür - ekranın ne kadar ışık yansıttığı-ve nihayetinde ekranın yansıtılan görüntüden izleyiciye ne kadar iyi yönlendirdiği. Kazanç, bir ekranın yansıttığı ışığın oranını, çok beyaz bir kimyasal kaplama olan magnezyum karbonattan yapılmış bir yüzey ile standart bir tahtadan yansıyan ışığa karşılaştırarak ölçülür.

1 kazançlı bir ekran, ekranın beyaz tahtadan tam olarak aynı miktarda ışığı yansıttığı anlamına gelir. 1.5 kazançlı bir ekran, beyaz tahtadan %50 daha fazla ışık yansıttığı anlamına gelir ve 0.75 dereceli bir ekran, ekranın beyaz bir tahtadan gelen ışığın %75'ini yansıtacağı anlamına gelir-yani %25 daha az ışık. Kazanç, ekranın doğrudan önünde ve ekrana 90 derecelik bir açıyla en fazla ışığı yansıttığı görüş açısından ölçülür.
 

Yüksek kazanç vs düşük kazanç


Bir projektör ekranı satın alırken, çoğu insan yüksek kazançlı bir malzemeden yapılmış bir ekran ile düşük kazançlı bir malzemeden yapılmış bir ekran arasında seçim yapmak zorundadır. İlk bakışta, yüksek kazançlı bir ekran bariz bir seçim gibi görünebilir, çünkü daha yüksek yansıtma, ekrandaki görüntünün daha parlak olacağı anlamına gelir-ki bu genellikle iyi bir şey olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yüksek kazançlı bir ekranın dezavantajları da vardır. Aslında, ekran kazancının her değerinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır.
 

Düşük kazanç "görüş açısı vs yüksek kazanç" parlaklık


Büyük kazanç oranı yansıyacak ışık daha fazla miktarda. Bununla birlikte, uzlaşma, ekranın görüş açısının azalacağıdır. Düşük kazanç oranı için tasarlanmış malzemeden yapılmış ekranlar, ışığı daha geniş açılarda eşit olarak dağıtırken, yüksek kazançlı ekranlar ışığı ekranın merkezine doğru yansıtacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, 0.8'lik düşük kazançlı yüksek kontrastlı gri projektör ekranı 180° görüş alanına sahiptir ("görüntüleme konisi" olarak da adlandırılır), ancak izleyiciye daha az ışık yansıtılır. Öte yandan, yüksek kazançlı cam Boncuklu bir ekran yüzeyi 2.5'lik bir kazanç derecesine sahiptir, bu da gri ekrandan çok daha fazla yansıtacağı anlamına gelir, ancak ekranın açısı 60° ' lik bir görüntüleme konisine düşer.

 

Yüksek kazanç 


Yüksek kazançlı ekranlarla ilgili bir başka sorun, hotspotting olarak bilinen bir soruna duyarlılıklarıdır. Hotspotting, ekranın parlaklığı arasında bir eşitsizlik olduğu anlamına gelir-yani ekranın belirli alanları diğerlerinden çok daha parlak görünebilir. Birçok kişi bu yan etkiyi rahatsız edici buluyor, çünkü ekranın ortasındaki kenarlardan gözle görülür şekilde daha parlak görünmesi için bir film izlerken rahatsız edici olabilir. Hotspotting genellikle 1.3 veya daha yüksek bir kazanç oranına sahip ekranlarda sadece bir sorundur.
 

Düşük kazanç nerede uygundur?


Gördüğümüz gibi, mümkün olan en yüksek kazanç oranına sahip ekran uygulamanız için doğru seçim olmayabilir. Yüksek görüntü yoğunluğuna izin verirken, ev sineması sahipleri için düşük kazançlı ekranların sunduğu geniş görüş açıları tercih edilebilir. Bunun nedeni, oturma alanlarının ekranın her tarafına yerleştirilmesine izin vermesi ve herkese aynı görüntüleme deneyimini vermesidir. Gerçekten parlak bir görüntü için çok yüksek kazançlı bir ekran kullanılıyorsa, sadece ekranın ortasında oturanlar mümkün olan en parlak görüntüyü görecek ve yandaki koltuklarda olanlar acı çekecektir.
Ayrıca, görüş açısına bağlı olarak, yansıtılan görüntü, yüksek kazançlı ekranların karakteristik olarak kırmızı, mavi ve yeşil renkleri eşit olarak yansıtmaması nedeniyle farklı görünecektir.
Odadaki ışığı kontrol edebilen ve en iyi görüntü kalitesini arayan gerçek ev sineması meraklıları için, optimum deneyimi sunmak için düşük kazançlı ekranlar tercih edilir.
 

Yüksek kazanç nerede uygundur?


Yüksek kazanç oranının avantajlı olabileceği durum, izleyicinin ekranın hemen önünde dar bir oturma planında yer almasıdır. Bu senaryoda, ekran gözle görülür şekilde daha parlak görünecek ve böylece daha geniş görüş açılarının kaybı konusunda endişelenmeden sunumun etkisini artırabilecektir. Bu, odadaki ışık miktarının kolayca kontrol edilemediği bir ortamda bir projektör kullanıldığında son derece yararlı olabilir.
Sonuç olarak, yüksek kazançlı ekranlar genellikle sınıflarda veya iş toplantılarında olduğu gibi yalnızca sınırlı sayıda izleyici üyesi içeren ortamlarda uygulanır. Alternatif olarak, sunacakları ortamın farkında olmayan taşınabilir projektörler kullananlar, genellikle yüksek kazançlı bir ekranı tercih ederler, çünkü mekan ne kadar parlak olursa olsun, yansıtılan görüntünün açıkça görülebilmesini sağlayabilir.
 

Ekran kazancı nasıl önlenir


Daha düşük kazanç veya daha yüksek kazanç ekranlarının yan etkilerinden kaçınmak için, tek çözüm 1.0 nötr kazanç oranına sahip bir ekran seçmektir. Mat beyaz ekran yüzeyleri tipik olarak 1.0 kazancına sahiptir ve bu ekranlar ışığı her yönde eşit olarak yansıtır. Mat beyaz bir yüzeye bakan bir izleyici, projeksiyon açısının açısına veya ekranı görüntüledikleri açıya bakılmaksızın, sürekli ve eşit derecede düzgün bir görüntü görecektir.
 

Tereddüt etmeyin herhangi bir sorunuz için bugün bize ulaşın; size yardımcı olmak için buradayız!

Diğer haberlerimizi mutlaka göz atın, satınalma rehberi size yardımcı olacaktır.